Jászminta Kft.
     Főoldal   |   Belépés Oldaltérkép   |   Nyomtatás     
 
Termékek   |   Cégünk   |   Terméktámogatás   |   Kapcsolat
Termis

bevezető szöveg

részletek >>
Aquis

bevezető szöveg

részletek >>

Model ManagerBevezető szöveg

részletek >>

    Aktuálisok, hírek
Termis: A suldrupi távhőszolgáltató 10%-kal csökkentette hőveszteségét

A suldrupi távhőszolgáltató vállalat az előremenő víz hőmérsékletének beállítását végző intelligens vezérlés használatával annak értékét a korábbi konstans 84 °C-ról 76-84 °C tartományban dinamikusan változó értékre csökkentette, miközben a kivételi pontokon -hőközpontokba belépő hőmérséklet- folyamatosan biztosította a szerződésben garantált 64 °C-os hőmérsékletet.

A cél, hogy az ügyfelek ellátása pontosan annyi energiával történjen, mint amennyi szükséges.
A hőszolgáltatást a
TERMIS Temperature Optimization rendszer irányítja. Ez egy hidraulikai és termodinamikai szimulációs eszköz,
amely közvetlenül kapcsolódik a SCADA rendszerhez, és lehetővé teszi az előremenő hőmérséklet, és más üzemtani paraméterek magas szintű szabályozását.

A suldrupi távhőszolgáltató 2007 telén telepítette a Termis Temperature Optimization rendszert.
Az erőművi oldalon az előremenő víz hőmérsékletében azonnali 8 °C-os igény-csökkenést tapasztaltak. Egy év elteltével a hőveszteség jól dokumentált értéke 11%-kal csökkent, mely 400MWh energia megtakarítást jelent. Az eredmény évi 175.000 dán korona (~23 ezer EUR) megtakarításának felel meg, ami felhasználónként 340 DKK (44 EUR) érték.
A számfejtett megtakarítások alapján a beruházás kevesebb, mint egy év alatt megtérült.


A TERMIS Temperature Optimization alkalmazásának első éve alatt a rendszer félautomata üzemmódban működött, ezért az erőmű által szolgáltatott vízhőmérséklet megengedett minimális értéke 76 °C volt. A 2008 decemberétől a TERMIS teljesen automatikusan vezérli betáplálási vízhőmérsékletét. Ez még alacsonyabb értékre, 70-72 °C-ra fogja leszorítani a minimális hőmérsékletet, ami további megtakarításokat eredményez majd.
Supervisor Allan Scheel at his desk at Suldrup DHA suldrupi távhővállalat üzemeltetési igazgatója , Allan Scheel véleménye: "Ez nagyon lenyűgöző. Nemcsak az előremenő hőmérsékletet csökkentettük az év hosszú időszakaiban, hanem részletes információt is nyertünk a saját hálózatunkról.
A TERMIS segítségével rátaláltunk a hálózat gyenge területeire, amelyekről eddig nem is tudtunk. Ennek eredményeként ügyfeleink most még jobb szolgáltatást kaphatnak egész évben."


A működő rendszer a TERMIS Real Time rendszert is tartalmazza, ami valósidejű eredményeket szolgáltat a hálózat minden területéről.


Allan Scheel kijelenti: "A dokumentált megtakarításokon, és a jobb hálózat-üzemeltetésen felül a TERMIS a mindennapi munkámat is értékesebbé, hatékonyabbá teszi, mivel a felhasználói felülete lehetővé teszi a legfrissebb mérési eredmények és a térképi információk utcák, házak és a csatlakozási pontok együttes megjelenítését. Ez azt jelenti, hogy egy helyen közvetlen eljut hozzám a rendszert érintő összes információ, és nem kell az adatokat különböző forrásokból összegyűjtenem a rendszer áttekintéséhez."

Suldrup District Heating egy kis erőmű Jutland északi részén, Dániában az alábbi jellemzőkkel:
Gerincvezetékek hossza9 km
Mérőműszerek száma523
Max. termelés 4 MW

vissza
További információk


Termis: A suldrupi távhőszolgáltató 10%-kal csökkentette hőveszteségét
Jász-Minta Kft.    5123 Jászárokszállás, Csokonai u. 14.     Levelezés: Pf. 60.    Tel. és fax.: 57/430-317    E-mail: info@jaszminta.hu